Marinaru

  
Forumul celor putini.  
Acum este 28 Mar 2024, 10:34

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Aurel Vlaicu sau poveste de iarna
MesajScris: 16 Dec 2010, 21:19 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 30 Oct 2007, 19:56
Mesaje: 1975
Localitate: Bucuresti
Deunazi, in urma unei intamplari nefericite, pasii m-au purtat prin cimitirul Ortodox-Bellu, intrarea de la capela mica; acolo, involuntar, un mormant mi-a atras atentia in mod special. M-am oprit si am citit numele celui inhumat acolo: Aurel Vlaicu! Un fior rece mi-a strabatut tot corpul, parca era ceva ireal. A doua zi am revenit cu aparatul foto, pentru cei care nu ati avut ocazia sa-l vedeti. Am stiut mereu ca el este la Bellu, mi-am imaginat ca o sa ajung sa il vizitez odata, dar nu mi-am imaginat niciodata ca e asa de accesibil!!!
Mereu mi-am imaginat ca mormantul lui Vlaicu este un monument impozant, care sa se distinga de departe dintre banalitatile efemere. Din pacate, nu e deloc asa: mormantul este inghesuit, monumentul este modest, asa cum toata viata lui a fost si maistorasul. Tentativa de statuie este facuta din ciment, nu e nici granit, nici bronz, nimic special. In jur, o gramada de morminte si monumente cu mult mai generoase pareau al umbri. Mai mult, pentru a accentua gustul amar, mormantul se afla in apropierea gardului iar peste gard puteti admira City-Mall, asa cum reiese din poza. Oare cati din cei ce au auzit de numele lui sau ii cunosc legenda, trec zilnic pe langa el, fara ca macar sa aibe cunostinta de incarcatura sufleteasca a locului?!
Am zabovit cateva minute, nu stiu cat, gandindu-ma ca el este primul! El este aeromodelist, pilot, constructor, inginer...de la el a inceput totul, el a fost samburele. Astazi, o gramada de oameni mananca o paine din aviatie, se pensioneaza, ajung sa fie directori pensionati cu cea mai mare pensie din tara, unii zboara ca pasageri, altii lucreaza in cele cateva fabrici de aviatie, companii aeriene, aerocluburi, institutii de dirijare, aeroporturi internationale, poseda aeronave personale....totul a inceput cu el...si fara sa vreau, acum, am senzatia ca totul se sfarseste cu el. Nu pot sa nu ma gandesc si ca apar tot felul de reporteri care manjesc cu rahat peretii: "a mai cazut un Mig, sicrie zburatoare, un avion al companiei...a ratat aterizarea, pasagerii si-au vazut moartea cu ochii"...oare de ce nu or face mai bine o stire senzationala cu premiul Nobel pentru medicina: prima femeie care a ramas gravida in urma sexului anal, uitati ce a zamislit, ditai....reporterul!
Oare el stie de acolo, de sub lespedea rece, in ce s-a transformat mostenirea lui?! Sper sincer sa nu, insa el nu are nici o vina, el este un suflet frumos, un mit etern, alaturi de el sunt ingerii inaripati care au cazut la datorie in razboaie aparand pamantul stramosesc cu IAR-80 sau alte paseri maiastre.
Pe lespede, un borcan din sticla, cu ceva flori frante si ele....borcanul a crapat din cauza apei ce a inghetat in el, florile sunt captive in gheata ramasa in forma initiala a borcanului.
Am pornit in cautarea aleii scriitorilor, pe care am gasit-o; nu mai insist, gust amar din nou. In definitv de fapt, ce doresc, doar e un cimitir, o zi sumbra, inghetata, mohorata. Poate la primavara, cand mugurii dau rod, pasarelele se invioreaza si imaginea o sa se prezinte altfel...sau poate acolo va fi MALL, sau parcare, asa cum din cimitirul Ghencea au exhumat aviatori eroi pentru a face loc marilor generali comunisti, care s-au gandit in sfarsit sa moara azi si nu pot fi ingropati in orice cimitir si nu oricum....nu ma mai mir de nimic!
https://ro.wikipedia.org/wiki/Aurel_Vlaicu


Fişiere ataşate:
sdfg.jpg
sdfg.jpg [ 64.86 KiB | Vizualizat de 6274 ori ]

_________________
Magelan, cu rabdare si ciocan!
Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 16 Dec 2010, 21:38 
Neconectat
Member
Avatar utilizator

Membru din: 05 Aug 2008, 13:15
Mesaje: 597
Localitate: Bucuresti
Am deschis repede poza, fara sa citesc textul si chiar nu mi-am dat seama ce inseamna toate betoanele alea, am inchis poza si am inceput a citesc, nici nu stiu ce sa spun.....pacat....:( dupa cum am vazut si la un post tv....marile valori, campioni europeni, nationali, olimpici, inventatori s.a.m.d.....oamenii cu valoare , sunt uitati


Ultima oară modificat de Anghel Victoras pe 16 Dec 2010, 21:40, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Aurel Vlaicu sau poveste de iarna
MesajScris: 07 Apr 2013, 09:06 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 30 Oct 2007, 19:56
Mesaje: 1975
Localitate: Bucuresti
Am gasit filmul artistic pe youtube:


_________________
Magelan, cu rabdare si ciocan!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Aurel Vlaicu sau poveste de iarna
MesajScris: 02 Mai 2013, 17:26 
Neconectat
Member

Membru din: 31 Oct 2007, 14:04
Mesaje: 10
Să fie și aici. Unicele imagini în mișcare care ne-au rămas din nenumăratele filme care au fost făcute cu și despre Aurel Vlaicu.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Aurel Vlaicu sau poveste de iarna
MesajScris: 13 Mai 2013, 19:09 
Neconectat
Member
Avatar utilizator

Membru din: 27 Mai 2011, 21:12
Mesaje: 52
Localitate: Arad
Intr-o zi din vara trecuta intr-o calatorie la Sibiu , aflandu-ma in Hunedoara pe drumul principal vad o tabla care in stanga indica satul Aurel Vlaicu . Fara sa ezitam , intram in fostul sat bintinti si intrebam localnici unde se poate vedea casa maistorasului . Toti sateni au fost primitori cu noi si ne-au indicat locatia exacta . Ajunsi acolo vedem o casa foarte simpla pe care vedem scris "Casa memoriala Aurel Vlaicu" . Nu imi venea sa cred ca ma aflu in fata casei lui Aurel . Casa nu era de loc cum ma asteptam insa langa casa era muzeul Aurel Vlaicu pe care din pacate nu am reusit sa il vedem deoarece era undeva pe la ora 6 dupa-amiaza iar muzeul era inchis . Ghinionul se tine de noi si nu reusim nici sa intram in casa deoarece proprietara casei era plecata , in curte aflandu-se doar o vecina . Ne-am propus ca data viitoare cand vom trece pe acolo sa ne oprim si sa vizitam casa si muzeul care il reprezinta pe Aurel Vlaicu .


Fişiere ataşate:
DSCN2046 (Medium).JPG
DSCN2046 (Medium).JPG [ 302.05 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2042 (Medium).JPG
DSCN2042 (Medium).JPG [ 228.45 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2039 (Medium).JPG
DSCN2039 (Medium).JPG [ 258.93 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2036 (Medium).JPG
DSCN2036 (Medium).JPG [ 271.42 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2033 (Medium).JPG
DSCN2033 (Medium).JPG [ 298.62 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2032 (Medium).JPG
DSCN2032 (Medium).JPG [ 252.08 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2030 (Medium).JPG
DSCN2030 (Medium).JPG [ 179.38 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2029 (Medium).JPG
DSCN2029 (Medium).JPG [ 203.41 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]
DSCN2025 (Medium).JPG
DSCN2025 (Medium).JPG [ 228.94 KiB | Vizualizat de 6240 ori ]

_________________
"Odata ce ai gustat zborul , intotdeauna vei strabate pamantul cu ochii inspre cer , pentru ca ai fost acolo si intotdeauna vei dori sa te intorci." ( Leonardo Da Vinci )
Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Aurel Vlaicu sau poveste de iarna
MesajScris: 13 Mai 2013, 22:15 
Neconectat
Member

Membru din: 23 Aug 2009, 22:26
Mesaje: 62
Localitate: Buzau
...monumentul de la mormant nu este urat , dar recunosc calitatea proasta a materialelor ! ...mai ales ca mormantul nu are un grilaj frumos cu alee in jurul lui etc....! slava Bunului Dumnezeu ca nu l-a vazut Mareean Vanghelie ca-l muta el cine stie pe unde ca are antecedente in acest sens cu mormantul lui Lahovary Ghe. , un mare general al armatei romane ! ce pot sa zic in incheiere , decat ca aviatia a fost o "cenusareasa'' in perioada dupa '89 !


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron